Wat is velours?Wat is velours?

Velours... Heb jij het al in huis? Deze heerlijke zachte stof brengt een luxe gevoel met zich mee en is al jaren hot in het interieur! Maar wat houdt deze stof nu precies in en wat is het verschil met velvet en fluweel? Wij leggen het uit!

First things first: fluweel

Voordat we uitleggen wat de stof velours precies inhoudt, is het zaak om eerst fluweel eens onder de loep te nemen (verderop wordt duidelijk waarom!). Fluweel is eigenlijk gewoon katoen, polyester of een ander materiaal dat op een speciale manier geweven wordt. Het materiaal wordt namelijk geweven met korte, opstaande lusjes die - optioneel - doorgesneden worden. Deze opstaande lusjes (of 'haartjes', mits doorgesneden) geven dat superzachte, luxe gevoel aan de stof. Wanneer je met je hand over het glanzende fluweel strijkt, zul je zien dat de haartjes een andere kant op gaan staan en dat je kleurverschil ziet.

Wat is dan velvet?

Velvet is de Engelse vertaling van fluweel, niets meer, niets minder. Zo simpel kan het zijn!

Alles over de stof velours

Velours is de Franse vertaling (le velours) van fluweel, maar deze twee verschillen in een klein opzicht van elkaar. Velours is een gesneden variant van fluweel en is nog zachter door het lossnijden, opruwen of trekken van de lusjes. Dit zorgt er wel voor dat deze stof minder glanst dan fluweel. Velours is daarnaast wat zwaarder en minder flexibel dan fluweel en wordt daarom vaak gebruikt voor onder andere gordijnen en het bekleden van meubels.

ESSENZA Roeby Mosgroen Sierkussen 30 x 50 cmESSENZA Roeby Mosgroen Sierkussen 30 x 50 cm
SIERKUSSENS

Dé finishing touch voor je meubels gemaakt van polyester velours.

ESSENZA Tesse Reef green Poef 40 cmESSENZA Tesse Reef green Poef 40 cm
POEFS

Praktisch én stijlvol tegelijk. Gemaakt van polyester velours.

/essenza-julia-plaid-bruin-150-x-200-401621-4911-003/essenza-julia-plaid-bruin-150-x-200-401621-4911-003
Plaids

Dé finishing touch voor je meubels gemaakt van zachte velours.

Perri RosaleePerri Rosalee
BADSTOF

Praktisch én stijlvol tegelijk. Gemaakt van katoen velours.