ESSENZA Gwendolyn Darkest green Dekbedovertrekset 240 x 220 cmESSENZA Gwendolyn Darkest green Dekbedovertrekset 240 x 220 cm

Met de komst van het beeldschone Isabelle dekbedovertrek hebben we weer een nieuwe kwaliteit in ons assortiment: lyocell. De Isabelle is namelijk gemaakt van 50% katoen satijn (ja, de welbekende en geliefde kwaliteit) en 50% lyocell. Geen idee wat deze nieuwe kwaliteit inhoudt? Wij vertellen je er in deze blogpost graag meer over!

Wat is de kwaliteit lyocell?

Dit is een vrij technisch verhaal, maar we proberen het je te uit te leggen. Lyocell is meestal gemaakt van snelgroeiende eucalyptusbomen, maar ook eiken en berken kunnen hiervoor worden gebruikt. Na de oogst wordt het hout in kleine stukjes gesneden, vermalen tot pulp en vervolgens opgelost door de stof amine-oxide. Wat overblijft, is ruwe cellulose wat door spindoppen (een dop met zeer kleine gaatjes waar een stof doorheen gaat die als grondstof wordt gebruikt) wordt geduwd, waarna witte lyocell-vezels ontstaan die tot garen worden gesponnen en uiteindelijk tot stof geweven worden.


 
 
'Een combinatie van lyocell en katoen satijn resulteert in een zijdezacht item!'
 
 
 

Wat is dan TENCEL™?

Misschien heb je ooit wel van TENCEL™ gehoord? TENCEL™ is de bekendere merknaam van het materiaal lyocell van de fabrikant Lenzing. TENCEL™, ook lyocell, is een natuurlijk en zeer duurzaam materiaal en draagt het Europese Ecolabel. Net als ‘regulier’ lyocell wordt TENCEL™ gemaakt van cellulose uit eucalyptus hout. Dit hout komt uit speciale, duurzaam beheerde bossen waar voor elke gebruikte boom een nieuwe wordt geplant. Daarnaast worden zowel het water als de oplosmiddelen die tijdens de productie van dit  materiaal gebruikt worden voor 99% gerecycled. Als dat niet duurzaam is?

TENCEL™ vind je terug in onze bedtextiel collectie. Als dat niet (h)eerlijk is?


Is lyocell een duurzame stof?

Ja, lyocell is een duurzame stof door het gebruik van snelgroeiende bomen die zelfs goed groeien op reeds uitgeputte grond, zonder irrigatie en vrijwel geen bestrijdingsmiddelen. Bij de productie worden geen giftige chemicaliën gebruikt en 99,5% van het oplosmiddel kan hergebruikt worden. Er wordt minder water gebruikt in de productie en de ademende kwaliteit van de stof zorgt ervoor dat je een item van lyocell minder vaak hoeft te wassen. En dat is best wel fijn, toch?


Ervaar de voordelen van lyocell

Lyocell heeft een hele hoop voordelen, wat deze kwaliteit super geschikt maakt om onder te liggen.

 

- Lyocell voelt heerlijk zacht aan

- De stof is super sterk

- Door de goede ventilatie is deze kwaliteit warm in de winter en koel in de zomer. All year round!

- Lyocell kreukt niet snel

- Is sneldrogend


Slapen onder lyocell

Hebben bovenstaande voordelen je overtuigd? Shop dan hier jouw nieuwe dekbedovertrek van lyocell direct in jouw maat: