ESSENZA Minte Olive Dekbedovertrekset 240 x 220 cmESSENZA Minte Olive Dekbedovertrekset 240 x 220 cm

Wevingen en stoffen, dat zijn de onderwerpen waar veel van onze klanten vragen over hebben. En logisch, het is ook lastig! Daarom proberen we het je hier zo goed mogelijk uit te leggen, zodat je for once and for all precies weet voor welke weving jij moet kiezen om heerlijk te slapen!

De ketting en de inslag

Dekbedovertrekken worden gemaakt van geweven stoffen en dan met name van katoen. Tijdens het weven worden twee verschillende sets van garen of draden met elkaar gekruist. De verticale draad is de ketting en de horizontale draad die erdoorheen wordt geweven, is de inslag. De manier waarop de draden elkaar kruisen, bepaalt de weving en daarmee ook de kwaliteit van de stof. 


De platbinding: de meest eenvoudige weving

Bij platbinding gaat de horizontale draad steeds 1 keer over en 1 keer onder de verticale draad door. Dit is de meest eenvoudige weving en wordt onder andere gebruikt voor katoen renforcé en katoen perkal. Katoen renforcé komt van het Franse woord voor 'versterken'. Katoen renforcé betekent dus 'versterkt en verstevigd' katoen. Het verschil tussen katoen renforcé en katoen perkal is het aantal draden, de threadcount (uitleg lees je onderaan deze pagina), dat gebruikt wordt. Katoen perkal heeft een hogere threadcount en fijnere garen en voelt daardoor zachter, gladder en prettiger aan.

Katoen flanel is ook een platbinding. Flanel houd je lekker warm door de lucht die tussen de garens een isolerend laagje vormt. De stof voelt zacht en warm aan: ideaal voor de winter! No more cold nights met een van onderstaande dekbedovertrekken gemaakt van katoen flanel:


De satijnbinding: een glanzend en zacht gevoel

Satijn zegt niets over het materiaal, maar over de manier van weven. De satijnbinding weving is anders dan renforcé en perkal, omdat de horizontale draad minstens 1 keer over en 4 keer onder de verticale draad door gaat. Dit creëert het glanzende en zachte gevoel van katoen satijn. Katoen satijn is 100% natuurlijk katoen en heeft dus ook de fijne eigenschappen van katoen: het ademt en is vochtabsorberend. Katoen satijn is ons favoriete materiaal voor op bed! 

Shop jouw favoriete dekbedovertrek van katoen satijn nu!


 
 
“ Katoen satijn is zonder twijfel onze favoriete stof voor op bed! „
 
 
 

Wat betekent de threadcount?

De Engelse term 'threadcount' betekent hoeveel draden er in een inch² zitten. Het aantal draden in de ketting en de inslag worden dan bij elkaar opgeteld en dit totaal noem je dan de threadcount. Hoe hoger het nummer van de threadcount, hoe zachter de stof is. En geloof ons, een dekbedovertrek met een hoge draaddichtheid ligt écht lekker! Lees in deze blogpost meer over de threadcount.

Hieronder een selectie van onze elegante premium dekbedovertrekken: