ESSENZA Karli Reef green Dekbedovertrekset 240 x 220 cmESSENZA Karli Reef green Dekbedovertrekset 240 x 220 cm

Wist je dat elke kleur een uniek effect heeft op onze psyche? Vandaag ligt de nadruk op de kleur groen. Ontdek waarom deze kleur niet mag ontbreken in jouw slaap- en studeerkamer:

Een korte inleiding tot de kleurenpsychologie

Elke kleur heeft een effect op ons onderbewustzijn - daarachter zitten vele factoren zoals voorkeuren en culturele betekenissen. Zo wordt zwart als rouwkleur beschouwd in Midden-Europa en Noord-Amerika, terwijl wit als rouwkleur wordt gedragen in Aziatische landen.

In ons land daarentegen wordt wit niet geassocieerd met rouw, maar met reinheid en bruiloften. Kleuren kunnen echter ook een waarschuwende functie hebben. Zo worden rood, oranje en de combinatie van zwart en geel beschouwd als zogenaamde waarschuwingskleuren. Deze waarschuwingskleuren komen niet alleen voor in het verkeer (verkeersborden, verkeerslichten), maar ook in de natuur (denk aan bijv. wespen).

De laatste jaren zijn onderzoekers veel te weten gekomen over het psychologische effect van kleuren. De kleur blauw heeft bijvoorbeeld een zeer kalmerend effect.

Deze kennis is met verbazingwekkend resultaat toegepast in Japan (een land dat kampt met extreem hoge zelfmoordcijfers): De treinstations met de hoogste zelfmoordcijfers in Tokio waren uitgerust met blauw licht. Het resultaat: het zelfmoordpercentage in deze stations daalde met maar liefst 74%!

ESSENZA Teada Mosgroen Dekbedovertrekset 240 x 220 cmESSENZA Teada Mosgroen Dekbedovertrekset 240 x 220 cm

Kleurenpsychologie groen - waarom deze kleur niet mag ontbreken in de slaapkamer

Groen wordt geassocieerd met hoop en leven. In de natuur is de kleur overvloedig vertegenwoordigd, daarom associëren we hem ook met natuur, gezondheid en recreatie. Maar het belangrijkste is dat groen, net als blauw, kalmerend en ontspannend werkt. En dat is precies wat we nodig hebben in de slaapkamer, toch?

Nu shoppen:

ESSENZA Camille Reef green Dekbedovertrekset 240 x 220 cmESSENZA Camille Reef green Dekbedovertrekset 240 x 220 cm

Groen in de werk- of studeerkamer

Maar groen heeft niet alleen een kalmerend effect. Prof. Dr. Stephanie Lichtenfeld heeft ontdekt dat de kleur de creativiteit stimuleert. Geen zin om de muren te schilderen? Dat begrijpen we maar al te goed. Met een groen (wand)tapijt en sierkussens breng je in een handomdraai een creatieve dynamiek in de werkkamer:

Nu shoppen: