ESSENZA Floor illusion blue Dekbedovertrekset 240 x 220 cmESSENZA Floor illusion blue Dekbedovertrekset 240 x 220 cm

Heerlijk die zomerse temperaturen, maar niet als je wilt slapen! Hoe krijg je de warmte uit je slaapkamer en hoe houd je zelf het hoofd koel? Met deze 8 tips versla jij de hitte en kom je koel de nacht door.

Tip 1: Maak je eigen airco

Koop een ventilator. Vul plastic flessen met water (doe ze niet helemaal vol, want dan kunnen ze barsten) en leg ze voor een paar uur in de vriezer. Zet de ventilator op een tafeltje aan het voeteneinde van je bed en zet de flessen met ijs ervoor. Zet ze wel in een bak of iets dergelijks, want er komt natuurlijk condens vanaf. Richt de airco op je slaapplek en tadaaa: klaar is je DIY-airco!

De ijsflessen zorgen ervoor dat de luchtstroom gekoeld wordt. De koeling neemt wel af zodra het ijs verder smelt, maar dit is wel de ideale manier om koel in slaap te vallen!

Je kunt de ventilator de hele nacht aan laten staan. Let wel op dat hij niet teveel op je gezicht gericht staat, want dan kun je zomaar eens een verkoudheid oplopen. 

Tip 2: Trek koele lucht naar binnen

Zet zodra het buiten afgekoeld is, de ramen van de slaapkamer wijd open. Plaats een ventilator voor een open raam en richt hem naar binnen. De koude lucht van buiten wordt zo naar binnen toe geblazen.

Tip 3: Kies voor katoenen lakens

Katoen is de meest ademende stof en kan goed vocht opnemen. Slaap daarom tijdens warme nachten onder én op lakens van 100% katoen. Zo houd je transpiratie tot een minimum beperkt. In onze webshop vind je dekbedovertrekken en hoeslakens van katoen satijn, katoen perkal en katoen renforcé. Allemaal van 100% katoen en dus lekker luchtdoorlatend. Je kunt ook voor linnen of een mix van katoen-linnen gaan. Linnen kan uitstekend warmte reguleren en vocht opnemen en voelt bovendien lekker fris en koel aan op de huid.

Tijdens warme zomernachten kun je prima onder alleen een dekbedovertrek slapen; berg het dekbed dus maar op in de kast! Slaap je wel liever onder een dekbed? Dan is een zomerdekbed de beste optie! Zomerdekbedden shop je hier.

 

ESSENZA Iva Okergeel Dekbedovertrekset 240 x 220 cmESSENZA Iva Okergeel Dekbedovertrekset 240 x 220 cm

Tip 4: Zorg dat de hitte buiten blijft

Deze ligt nogal voor de hand, maar zorg dat je overdag alle ramen, deuren, gordijnen en andere zonwering dichthoudt. Zo houd je de warmte zoveel mogelijk buiten. Heb je rolluiken? Lucky you! Deze houden de warmte helemaal buiten de deur. Open de ramen en gordijnen pas weer als het buiten koeler is dan binnen.

Tip 5: Neem een lauwe douche voor het slapen

Door een lauwe douche te nemen koelt je lichaam voor even af. Dat maakt het gemakkelijker om in slaap te vallen. Doe het wel net voor het slapen gaan, want je lichaam gaat op een gegeven moment wel aan de slag om warm te worden. Een koude douche is geen goed idee, want dan gaat je lichaam direct al compenseren voor de warmte.

Tip 6: Slaap in de buitenlucht

Gooi je matras in de tuin of op je balkon en slaap onder de sterrenhemel. Lekker avontuurlijk! 's Nachts daalt de temperatuur naar een graad of 17, een perfecte temperatuur om in te slapen! Je kunt eventueel ook een tentje opzetten of een zeil onder je matras leggen om je te beschermen tegen de insecten.

Tip 7: Verzet je niet tegen de hitte

We kunnen ons behoorlijk opwinden over het warme weer. En daar krijg je het natuurlijk alleen maar warmer van! Want van opwinding krijg je stress, gaat je hartslag omhoog en zet je je lichaam dus onbewust aan het werk. De truc is dus om kalm te blijven en de warmte te accepteren. Hebben we tenslotte niet al lange tijd gedroomd van zo'n mooie zomer?!

Tip 8: Trek een luchtige pyjama aan

Een luchtige pyjama kan ook al een behoorlijk verschil maken. Dus stop die dikke broek of dat nachthemd met lange mouwen maar weer terug in de kast en schaf een nieuwe zomerse (en vooral luchtdoorlatende!) pyjama aan om de warme nachten door te komen.

Onze favorieten: