Met deze 9 tips rock jij de grote lenteschoonmaak!Met deze 9 tips rock jij de grote lenteschoonmaak!
Een hekel aan schoonmaken? Zo erg is het heus niet hoor. 9 Tips hoe je die grote lenteschoonmaak rockt:

 

Nu het voorjaar is aangebroken en de zon zo heerlijk op het raam schijnt, valt het pas echt op hoe hoognodig je ramen eens gelapt moeten worden en dwarrelt het stof zichtbaar in het zonlicht door de kamer. Oh, en toen je laatst op de ladder was geklommen om iets van bovenop de kast te pakken ben je er maar weer heel snel vanaf gekomen. Het stofnest bovenop de kast heb je even geparkeerd voor een later moment.

En zo zijn er nog wel honderd-en-één schoonmaak klusjes (ik noem een plakkerige afzuigkap, het stofnest achter de bank) die je met gemak een paar maanden kunt negeren maar waar je op een gegeven moment toch echt niet meer omheen kunt. Want we hoeven dan heus niet allemaal gezegend te zijn met een groot poetstalent, er is nog altijd een groot verschil tussen rommelig en vies.

En dat laatste daar houdt niemand van. Dus, voor iedereen die van schoonmaken nog niet zijn hobby heeft gemaakt, maar wel gruwelt van plakkerige keukenkastjes, stofwolken en streperige ramen...

Met deze 9 tips rock jij de grote voorjaarsschoonmaak:

1. Stuur al je huisgenoten weg (of geef ze een taak c.q. poetsdoek – maar mijn ervaring is dat ze alleen maar in de weg lopen), zet een kopje koffie, bind een schort voor, knoop een poetsdoek om je hoofd en zet je lievelingsmuziek op standje heel erg luid.

2. Zet alle ramen open: hallo frisse lucht, dag muffigheid.

3. Werk van boven naar beneden en neem 3 vuilniszaken of grote dozen mee naar iedere kamer. Alles wat je tegenkomt en waar je geen directe plek meer voor hebt gooi je a) weg, b) gaat in de zak naar de kringloop of c) in een doos naar zolder.

4. Haal alle bedden af en sleep het bed van z’n kant. Ha, veel stof ligt daar achter he?! Dat adem je iedere nacht dus gewoon in! Bah. Dekbedden hang je buiten te luchten, matrassen draai je om en alle dekbedovertrekken en kussenslopen gaan heerlijk op 60 graden in de wasmachine.

ESSENZA Maen Wit Dekbedovertrekset 240 x 220 cmESSENZA Maen Wit Dekbedovertrekset 240 x 220 cm
ESSENZA Lenthe Cool Gray Dekbedovertrekset 240 x 220 cmESSENZA Lenthe Cool Gray Dekbedovertrekset 240 x 220 cm
Keira Fela nachthemdKeira Fela nachthemd


5. Mest je kledingkast uit: winterkleren gaan naar zolder of achterin de kast, voorjaarsjasjes hang je vooraan. Broeken die niet meer passen of jurkjes die je zes jaar niet hebt aangehad gaan naar de kringloop.

6. Vergeet lichtknopjes, trapleuningen en deurklinken niet! Bedenk maar eens hoe vaak die per dag worden aangeraakt door vieze handen.

7. Zeem de ramen blinkend schoon en streeploos met een emmer koud water en een scheutje schoonmaakazijn

8. Poets de keuken van boven tot onder – ja dus ook op en ín de keukenkastjes. Leg de roosters van de afzuigkap even te weken in een laagje water met soda, check de etiketten van alle potjes in de voorraadkast en geef je ijskast een opfrisbeurt.

9. Schenk jezelf een goed glas wijn in, plof op de bank neer, bestel een lekkere maaltijd (want dat heb je wel verdiend na een dag hard werken – alleen niet knoeien op de bank!) en geniet van je schone huis.

Tip: Wil jij heerlijk ontspannen na de lenteschoonmaak? Maak dan zelf je eigen badzout en tover je badkamer om tot een heerlijke oase van rust met een van ESSENZA's geurkaarsen en fijne, superzachte handdoeken!

Met deze 9 tips rock jij de grote lenteschoonmaak!Met deze 9 tips rock jij de grote lenteschoonmaak!