Alexander Posthuma, de bloemenkunstenaar

  Alexander Posthuma is not your average bloemist. Vanuit zijn prachtige bloemenwinkel in Amsterdam en zijn kassen in Aalsmeer, creëert hij samen met zijn team de meest indrukwekkende bloemenkunst. Van dromerige huwelijksboeketten tot hele pop-up tuinen. Wij vroegen deze bloemenkunstenaar om de bloemenstyling te doen voor onze fotoshoot en het resultaat is mooier dan we ooit hadden kunnen dromen. Hoe hij dit aanpakte en waar hij zijn inspiratie vandaan haalt, ontdek je hier.

  Van kinds af aan is Alexander Posthuma al gek op de natuur. Vele uren bracht hij door in het bos achter zijn huis en zo leerde hij al vroeg hoeveel moois de natuur te bieden heeft. Inmiddels heeft Alexander van zijn passie zijn werk gemaakt en is hij zelfstandig bloemist met een prachtige bloemenwinkel (A.P Bloem) in Amsterdam en twee kassen in Aalsmeer, die hij zijn creatieve werkplaats noemt. Dit is waar we hem ontmoeten.

  Vertel eens, waar haal je de inspiratie voor jouw prachtige bloemencreaties vandaan?

  Alexander: “Ik kijk veel naar de natuur. Als ik iets zie wat ik mooi vind en wat me een klein geluksmomentje bezorgt, dan onthoud ik dat en gebruik ik het later in mijn werk. Een rustgevende heide met bloemetjes bijvoorbeeld, die ik op mijn laatste vakantie in Vlieland tegenkwam. Of een grasveld dat verlicht wordt door de ondergaande zon en daardoor steeds van kleur verandert. Prachtig is dat.”

  Wij vroegen jou en je team om de bloemenstyling te doen voor onze fotoshoot. Dat heeft mooier uitgepakt dan we ooit hadden kunnen dromen. Hoe hebben jullie dat aangepakt?

  “In de collectie van ESSENZA zitten hele mooie en bijzondere kleuren, zoals fris lila en vurig chili. We hebben deze kleuren als uitgangspunt genomen en hier de bloemen en planten op uitgezocht. We wilden de beleving zo intens mogelijk maken. We voegden daarom spannende contrastkleuren toe en zetten de bloemen en planten op een ludieke manier neer. Kijk bijvoorbeeld naar de lilakleurige seringenbomen, die we omgekeerd boven een bed hingen. Hoe fantastisch is dat, als je in bed ligt onder een hemel van seringen?”

  ESSENZA Vivienne Ecru dekbedovertrekset
  ESSENZA Vivienne Ecru dekbedovertrekset

  Nieuwsgierig naar de hele fotoshoot? Bekijk hier de behind the scenes campaign movie!

  Je werkt aan indrukwekkend grote bloemenprojecten. Geniet je ook nog steeds van het maken van een klein boeket?

  “Jazeker! Wanneer ik een boeket maak, is het voor mij een geweldige uitdaging om de emotie van het moment samen te vatten in een klein boeket. Ik probeer me te verplaatsen in zowel de gever als de ontvanger en kan daar soms helemaal in opgaan. Een bruidsboeket is natuurlijk de ultieme opdracht. Het boeket is één van de eerste dingen die de bruid ’s ochtends ziet. Als die perfect is, creëer je meteen een positief gevoel voor de rest van de dag!”

  Alexander Posthuma aan het werk in zijn kas in Aalsmeer
  Voor extra pit in een boeket voeg ik altijd één spannende contrastkleur toe.

  Kun je ons wat bloemschiktips geven? Wat is nu het geheim van een goed boeket?

  “Net zoals bij alle andere vormen van creativiteit, is een boeket dat je creëert een reflectie van jezelf. Begin dus bij je gevoel. Heb je zin in groots en explosief of klein en eenvoudig? Bepaal dan de vormen, bijvoorbeeld een paar grote, indrukwekkende bloemen tegenover elkaar, met kleinere, elegante bloemen en takken ertussen. Daarna kies je een hoofdkleur en bekijk je welke kleuren daar nog meer in zitten. Zo combineert rood bijvoorbeeld heel mooi met roze en oranje. Voor extra pit in een boeket voeg ik altijd één spannende contrastkleur toe.”

  Dat klinkt nog best ingewikkeld..

  “Het is eigenlijk heel simpel: maak je hoofd leeg, geniet van wat je doet en houd het eenvoudig. Soms heb je ook niet meer nodig dan een paar goede bloemen in een mooie vaas.”

  Deze artikelen zijn wellicht ook interessant voor je:


  Copyright © 2020 ESSENZA HOME