Toggle Nav User Search

  Meet the designer - Ilse van Es

  Als we aan haar bureau staan, raken we meteen geïnspireerd door de moodboards, ontwerpen en stoffen die ze rond haar plek heeft uitgestald. Ilse van Es is een van onze creatieve talenten en sinds enkele jaren één van de designers achter ESSENZA. Hoogste tijd om haar te vragen naar haar inspiratiebronnen, haar fascinatie voor interieur en haar leven als ontwerper.

  Ilse van Es (1985) groeide op in Utrecht en is altijd al gek geweest op alles dat met interieur te maken heeft. Als kind kregen de meubels in haar slaapkamer steeds een nieuw plekje en werden de muren dikwijls opnieuw geverfd. Ze volgde een creatieve opleiding aan het Nimeto in Utrecht en ging aan de slag als interieurstylist in een woonwinkel. Toen ze ook de communicatie voor de winkel mocht gaan doen, maakte Ilse echt kennis met de grafische wereld en ontdekte ze haar liefde voor ontwerpen.

  Een langverwachte wens ging in vervulling..

  Ilse is onlangs met haar vriend verhuisd naar een nieuwbouwwoning in Utrecht. Daarmee ging een langverwachte wens in vervulling: een heel nieuw interieur. Enthousiast begint ze te vertellen: “De bovenverdieping is licht met een natuurlijke uitstraling: een witte houten vloer, witte muren, veel planten, hout en rotan accessoires. De slaapkamer is lekker ruim zodat we verschillende hoekjes hebben kunnen creëren. Beneden is het modern maar toch knus en hebben we meer kleur aangebracht met een vergrijsd groene wand en een donkere keuken. De grove houten vloer zorgt voor een stoer randje.”

  "Toen het eerste product met mijn ontwerp binnenkwam, wist ik het zeker: hier wil ik in verder"

  Ilse: “Toen ik solliciteerde bij ESSENZA HOME was dat voor een grafische functie. Eenmaal ingewerkt op de studio kwam ik door mijn collega’s al snel in aanraking met het ontwerpproces van dessins. Ik merkte hoe leuk ik dat vond en verdiepte me verder in de wereld van patronen en kleuren. Toen het eerste product met mijn ontwerp binnenkwam, wist ik het zeker: hier wil ik in verder.”

  “Het leukste aan mijn werk” vervolgt ze, “vind ik de continue flow van creativiteit. Ik kan steeds nieuwe dingen maken en uitproberen, ook al leidt het soms helemaal nergens toe of komt er iets heel anders uit dan dat ik van tevoren in mijn hoofd had. Wat ik stiekem ook heel leuk vind aan mijn werk, is dat ik mijn ontwerpen regelmatig tegenkom in de winkel of in de media. Dan maakt mijn hart telkens weer een sprongetje!”

  Als we Ilse vragen waar ze haar inspiratie vandaan haalt, vertelt ze dat het creatieve proces al begint bij onze trendspecialist Manon van den IJssel: “Manon houdt alle trends en ontwikkelingen in de wereld - en met name in de fashion - nauwlettend in de gaten en filtert eruit wat relevant is voor ESSENZA en wat bij ons past. Ieder seizoen ontwikkelt ze nieuwe thema’s, moodboards en kleurkaarten waar ik vervolgens mee aan het werk ga.”

  Experimenteren met trends, prints en nieuwe technieken

  “ESSENZA is een interieurmerk dat meegaat in de fashion”, gaat ze verder. “We kijken naar wat er in de mode gebeurt in kleuren, prints en stoffen en vertalen dit naar textiel voor de slaap- en woonkamer. We laten ons daarbij vooral inspireren door vernieuwende fashionmerken met lef. Dat is ook wat ESSENZA onderscheidt van andere merken: lef! We willen en durven anders te zijn en experimenteren graag met trends, prints en nieuwe technieken. Dit leidt tot hele gave en gedurfde collecties.”

  “Dit najaar lopen er verschillende trends door elkaar heen”, vertelt Ilse wanneer we naar de belangrijkste trends van dit seizoen vragen. “Maar de Boutique chic trend is wel de allergrootste”, gaat ze verder. “Met diepe rijke kleuren en luxe materialen zoals velvet, veel bloemenprints en een dikke knipoog naar vroeger, bijvoorbeeld naar de bloemstillevens van de oude Hollandse meesters. Deze trend zien we in de fashion, maar ook in het interieur. Bij ESSENZA hebben we er een hele trendthema aan gewijd!”

  Wanneer we vragen wat we kunnen verwachten van de ESSENZA voorjaarscollectie van 2018, geeft ze ons een klein tipje van de sluier: “De voorjaarscollectie wordt waanzinnig. We gaan veel mixen en matchen met verschillende prints en gebruiken gave technieken zoals zilverprint op een hele nieuwe manier!”

  Deze artikelen zijn wellicht ook interessant voor je:


  Copyright © 2019 ESSENZA HOME