9x de voordelen van een groene wand9x de voordelen van een groene wand

Groen doen zit in ons DNA. Toen wij ons nieuwe hoofdkantoor gingen verbouwen was de keuze voor een groene wand dan ook een hele logische. Naast dat het er in onze optiek een stuk mooier en gezelliger uitziet dan een grijs-bruin blok beton heeft het ook superveel voordelen voor de natuur. Welke dat zijn? Dat lees je in dit blog. En wist je dat onze groene gevel is opgebouwd uit maar liefst 10.000 verschillende bloemen en planten? Waanzinnig nietwaar?!

Investeren in duurzame oplossingenInvesteren in duurzame oplossingen

Investeren in duurzame oplossingen

Sinds de zomer van 2021 zitten we in ons nieuwe, opvallende hoofdkantoor in Bunnik. Het pand van maar liefst 2500 m2 is direct gelegen aan de A12 en biedt uitzicht op de Kromme Rijn. De groene wand aan de buitenkant is een echte eyecatcher en bloeit zo'n tien maanden per jaar. Floor Smits, head of brands, vertelt daarover: "Als familiebedrijf vinden we het belangrijk ons te focussen op de lange termijn. Bij de verbouwing hebben we daarom flink geïnvesteerd in duurzame oplossingen. Toen we bij Mobilane kennismaakten met de mogelijkheden van een verticale tuin voor de gevel, waren we daar gelijk weg van. De groene wand heeft veel voordelen; zoals zuivering van de lucht, meer biodiversiteit en het biedt een fijn onderkomen aan bijen en andere insecten. Tot slot willen we hiermee een statement maken en laten zien dat we ons inzetten voor een duurzame wereld."

9 voordelen van een groene wand

De natuur is immers nog nooit zo belangrijk geweest. Een groene wand ziet er niet alleen een stuk mooier uit, het heeft nog meer voordelen! We hebben er 9 op een rijtje gezet:

1. Invloed op de temperatuur: een grijs gebouw warmt snel op door de zon, maar dankzij een groene wand gebeurt dit niet of minder snel. Want wist je dat op zonnige dagen een groene gevel wel meer dan 7 graden koeler blijft? Het werkt als een soort natuurlijke ijskast dus en dat is bij warm weer wel zo prettig.

2. Houdt water vast: zo’n groene wand werkt eigenlijk als een spons. De planten nemen namelijk regenwater op, wat ervoor zorgt dat het riool minder belast wordt en wateroverlast dus minder waarschijnlijk is.


3.
Draagt bij aan biodiversiteit: de groene wand bestaat uit verschillende planten en bloemen. En die trekken vogels, vlinders en andere insecten aan. Want die planten en bloemen zijn voor hen een heerlijk hapje én daarnaast uiterst geschikt als broed- of schuilplek. We hebben bijvoorbeeld al twee vogelnestjes gespot, waaronder een van de roodborst. Gaaf toch!?


4.
Draagt bij aan luchtzuivering: het hoofdkantoor van ESSENZA HOME ligt aan een snelweg. Je kunt dus zelf wel bedenken wat voor schadelijke stoffen dat met zich meebrengt. De planten in de groene wand kunnen deze stoffen – zoals fijnstof, stikstofdioxiden en vluchtige organische stoffen die slecht zijn voor je gezondheid – zuiveren. En dat is alleen maar beter voor de luchtkwaliteit.


5.
Produceert zuurstof: planten zetten CO2 om in zuurstof. Een groene wand maakt dus zuurstof. Hoe meer groen er is, des te beter dus!


6.
Langere levensduur van de gevel: een gevel zonder planten heeft veel te verduren; zon, wind, regen en temperatuurwisselingen. Zo’n groene wand kan daar beter tegen. Het beschermt de gevel als het ware tegen weersinvloeden en zorgt voor een langere levensduur.


7.
Akoestische meerwaarde: een groene gevel werkt geluiddempend, en dat geldt voor zowel binnen als buiten. Omgevingsgeluid wordt gereduceerd omdat een groene wand geluidsweerkaatsing tussen gebouwen tegengaat. De bladeren in de groene gevel zorgen ervoor dat verkeersgeluid minder wordt of zelfs helemaal niet hoorbaar is. Ben je buiten een frisse neus aan het halen? De ruisende bladeren van de groene wand hebben een stress verminderende werking en een positieve invloed.


8.
Multifunctioneel ruimtegebruik: wil je een tuin dan zijn een aantal m2 wel zo prettig. Maar laat in de steden die ruimte nu net ontbreken. Et voila: zie daar de groene gevel. Denk in de hoogte en ga eens aan de slag met een verticale tuin

9. Duurzame leefomgeving: niet alleen de vogels, de vlinders en de bijtjes profiteren van een groene wand, ook voor de buurtbewoners, voorbijgangers en werknemers van ons kantoorpand is de groene gevel een lust voor het oog.

9 maanden per jaar in bloei9 maanden per jaar in bloei

Geïnstalleerd door Mobilane

De groene wand van het ESSENZA HOME hoofdkantoor in Bunnik is geïnstalleerd door Mobilane. De wand is zo ontworpen dat ‘ie maar liefst 9 maanden per jaar in bloei staat. Je vindt er onder andere de Bregenis ‘Bressingham White’, een prachtige voorjaarsbloeier met sierlijke witte bloemen die vanaf april bloeien. De Vinca minor is een sterke wintergroene bedekkende plant en bloeit vroeg in het voorjaar. De Geranium Rozanne is favoriet bij de wilde bij, maar ook vlinders en hommels halen hier hun nectar vandaan.

Voor meer informatie over de groene wand zie: https://mobilane.com/nl/