Verantwoord ondernemen


Iederéen lekker laten slapen

Bij ESSENZA HOME willen we dat iederéen lekker kan slapen. Niet alleen jij, met behulp van ons heerlijk zachte beddengoed en fijne pyjama’s, maar ook de mensen die in onze productieketen werken. Echt lekker slapen kan alleen als iedereen in de keten op een eerlijke manier wordt behandeld, goed en veilig zijn werk kan doen en een leefbaar loon ontvangt zodat hij of zij goed voor zichzelf en voor de familie kan zorgen. Daarom doen wij ons best om met zoveel mogelijk zorg en aandacht voor mens, milieu en maatschappij te produceren, daarmee werken wij aan een eerlijke en duurzame toekomst.

We zijn continu bezig onze organisatie – en met name ons ontwikkel- en productietraject – verder te verduurzamen en onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen over alle schakels in de keten heen. We zijn er echter nog niet. Duurzaamheid moet een kernbegrip in onze hele productieketen worden. Dat is een langdurig proces, maar we gaan de goede kant op. Op naar een duurzame toekomst!

Lees ons laatste MVO-jaarverslag voor meer informatie.


Convenant Duurzame Kleding en Textiel

Om de hele textielbranche verder te verduurzamen moeten we de krachten bundelen. In 2016 heeft ESSENZA HOME daarom het Nederlandse Convenant Duurzame Kleding en Textiel ondertekend. Samen met bijna 70 partners - waaronder de Nederlandse overheid, vakbonden, brancheverenigingen en maatschappelijke organisaties zijn we actief op zoek naar de eventuele risico's en misstanden in de productieketen en nemen we maatregelen om die zoveel mogelijk te verhelpen of verbeteren.

Het Convenant richt zich op 9 thema’s, waaronder kinderarbeid, lage lonen, discriminatie en milieuvervuiling. Ook via de lokale partners van vakbonden en maatschappelijke organisaties wordt er (mee)gewerkt aan verbeteringen ter plekke.

Bündnis für nachhaltige Textilien 

In 2019 hebben we ons aangesloten bij het Duitse equivalent van dit convenant, namelijk de Bündnis für nachhaltige Textilien. Zo kunnen we ook in Duitsland (onze grootste afzetmarkt) de krachten bundelen met de overheid en partners uit de textielindustrie en ons samen sterk maken voor verdere verduurzaming van de branche.

Convenant Duurzame Kleding en TextielConvenant Duurzame Kleding en Textiel

Go transparant!

In februari 2021 hebben wij als deelnemer aan het Convenant Duurzame Kleding en Textiel, de Transparency Pledge ondertekend.

Wij hebben, als ESSENZA HOME ervoor gekozen transparant te zijn over onze productielocaties om meerdere redenen:

  • we willen verantwoordelijkheid nemen voor onze leveranciers en hun werknemers
  • het biedt ons een extra paar ogen in onze toeleveringsketen die ons helpen bij het identificeren van mogelijke risico's
  • het stelt ons in staat om gemakkelijker samen te werken met merken/ retailers die op dezelfde locatie inkopen. Samen kunnen we de hefboomwerking vergroten om de keten transparanter te maken

Onze bronnen zijn te vinden op de Open Apparel Registry -website en op deze pagina onder de titel 'Goede relaties met leveranciers'. We hopen dat meer merken en retailers zich bij deze reis zullen aansluiten om de textiel industrie meer transparant te maken.


Textiel waar je je goed bij voelt

Voor onze textielproducten maken we gebruik van verschillende certificeringen. Deze certificeringen garanderen dat onze artikelen vrij zijn van schadelijke stoffen die een risico vormen voor de gezondheid en dat jij zonder zorgen kunt genieten van onze producten.

Biologisch katoen

Eén van de certificeringen voor biologisch katoen is het internationale GOTS (Global Organic Textile Standard)- ceritficaat. Sinds 2020 wordt een groot deel van onze collecties gemaakt van biologisch katoen met het GOTS-label. Wat dit label onder andere garandeert, lees je in het volgende artikel 'Biologisch katoen'.

OEKO-TEX

Om er zeker van te zijn dat wij een goed en veilig product aanbieden, zijn wij sinds 2009 Oeko-Tex gecertificeerd voor standard 100. De Oeko-Tex standard 100 is een wereldwijd consequent en onafhankelijk testen certificeringsysteem voor grondstoffen, halffabricaten en volledig afgewerkte textielproducten. In ons geval gaat het altijd om een volledig afgewerkt product, zoals een dekbedovertrekset. Alle onderdelen van het productieproces worden getest, zo ook de gebruikte accessoires zoals knopen, ritsen, garens en labels.

De producten worden getest op de wettelijke regels en voorschriften m.b.t. chemicaliën zoals verfstoffen, Azokleurstoffen, formaldehyde en cadmium. Ook wordt er getest op andere schadelijke stoffen die in Oeko-Tex zijn opgenomen en die niet wettelijk geregeld zijn, maar wel schadelijk kunnen zijn. Bijna al onze textielproducten zijn op dit moment Oeko- Tex gecertificeerd (87% in 2020). We streven ernaar om alle producten Oeko-Tex gecertificeerd te krijgen. Met de kleinere leveranciers die nog geen certificering hebben, zijn wij in gesprek en enkele hiervan hebben het certificeringsproces al in gang gezet.

Ontdek meer over OEKO-TEX

REACH

Goederen die nog niet Oeko-Tex gecertificeerd zijn, worden apart getest volgens de REACH eisen via Eurofins AQM zodat ze net zo veilig zijn in gebruik. REACH is een verordening van de Europese Unie die is aangenomen om de gezondheid van de mens en het milieu beter te beschermen tegen de risico’s die chemische stoffen kunnen opleveren.

Ontdek meer over REACH

Oeko-Tex CertificaatOeko-Tex Certificaat

ANCHOR

Biologisch katoen

Sinds 2020 wordt een groot deel van onze collectie gemaakt van biologisch katoen. We hebben hierbij gekozen voor GOTS-gecertificeerd katoen. Het internationale GOTS (Global Organic Textile Standard)-certificaat garandeert niet alleen het gebruik van biologisch geteeld katoen, maar ook dat de productie van de artikelen op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze gebeurt. 

GOTS stelt eisen aan fabrieken omtrent het gebruik van schadelijke chemicaliën en het verbruik van water en energie. GOTS omvat ook criteria voor de arbeidsomstandigheden in de productie. Deze zijn gebaseerd op de normen van de International Labour Organization, zoals het recht op vakbondsvrijheid, eerlijke lonen en het recht op veilige en gezonde werkomstandigheden. Naleving van de GOTS-eisen wordt door onafhankelijke, geaccrediteerde organisaties gecontroleerd.


Duurzame verpakkingenDuurzame verpakkingen

Duurzame verpakkingen

Naast dat onze collecties steeds duurzamer worden, besteden we ook aandacht aan het verduurzamen van onze verpakkingen. Zo hebben we tot doel gesteld dat vanaf mid-2021 al onze verpakkingen PVC-vrij zijn. PVC is namelijk niet recyclebaar is en kan schadelijke weekmakers bevatten. Inmiddels is dit voor een groot deel van onze artikelen gerealiseerd. Deze worden bijvoorbeeld verpakt in een duurzame verpakking van FSC®-gecertificeerd karton of een herbruikbare stoffen verpakking. Het dekbedovertrek wordt dan verpakt in een zak van dezelfde stof die je thuis kunt hergebruiken als bijvoorbeeld een sierkussenhoes of om je dekbedovertrek in op te bergen in de linnenkast.

Indien nodig omhullen we deze met een recyclebare plastic zak om te voorkomen dat de goederen tijdens transport of in een magazijn beschadigen. Dat zou namelijk betekenen dat we ze opnieuw moeten verpakken en zo onnodig veel verpakkingsmateriaal gebruiken. Onze artikelen leggen namelijk best veel meters af in transport en magazijnen voordat ze bij jou thuis aankomen.

Wat hebben we al bereikt?

In juli 2016 ondertekende onze CEO Roeland Smits het IMVO Convenant Duurzame Kleding en Textiel. Dat moment was tevens onze nulmeting. We waren daarvoor wel met duurzaamheid bezig, maar met name gefocust op het eindproduct. Zo probeerden we bijvoorbeeld zo veel mogelijk van onze producten Oeko-tex gecertificeerd te krijgen en onze leveranciers zoveel mogelijk aan audits te onderwerpen. Inmiddels zijn we bijna 4 jaar verder en hebben we flinke stappen gemaakt op alle 7 focuspunten van ons MVO-beleid. Zo is inmiddels vrijwel onze hele supply chain (inclusief de risico’s) inzichtelijk, hebben we het water- en chemicaliënverbruik in onze productie verminderd en zijn we met ons merk Covers & Co volledig duurzaam gegaan. In ons MVO jaarverslag vertellen we je graag meer over wat we hebben bereikt en hoe we dat hebben gedaan. Dit zijn de 8 belangrijkste resultaten over 2019:

1) Supply chain t/m tier 3 inzichtelijk gemaakt
2) Risico’s bij onze leveranciers verder in kaart gebracht
3) Een derde van SS20 collectie op biologisch katoen
4) Introductie van eerste duurzame merk
5) Water- en chemicaliënverbruik verminderd
6) Eerste product van gerecycled materiaal geïntroduceerd
7) CO2-uitstoot van transport met ruim 20% Verlaagd
8) Overstap naar duurzame verpakkingen

Duurzame verpakkingenDuurzame verpakkingen

Covers & Co goes green!

Ons merk Covers & Co is vanaf 2020 volledig duurzaam: in zowel productie, materiaal als verpakking. Het beddengoed wordt gemaakt van 100% natuurlijk en biologisch katoen (GOTS-gecertificeerd). De dessins worden digitaal op de stof geprint, wat minder water, energie en chemicaliën verbruikt dan conventioneel printen. Fijn, zacht en duurzaam beddengoed waar je je goed in én over kunt voelen. Dat is nog eens (h)eerlijk slapen!

1% van de omzet van Covers & Co wordt jaarlijks gedoneerd aan projecten die ons nauw aan het hart liggen, zowel op het gebied van milieu als sociale arbeidsomstandigheden. In 2020 waren dat: Project Plastic Soep van het WWF en stichting Dar-Ul-Sukun in Pakistan.

Our sustainability journey

Reis mee met onze collega Mariska Leenders naar het bijzondere land Pakistan om een kijkje te nemen in een van onze productiefaciliteiten en om meer te weten te komen over onze visie op duurzaamheid.

Goede relaties met leveranciers

We willen dat iedereen die met onze producten in aanraking komt, hier een goed gevoel bij heeft. Vanaf de fabrieksmedewerkers tot aan de consument. We werken daarom al jarenlang samen met vaste productiepartners in het buitenland. We bezoeken hen regelmatig om er op toe te zien dat de werk- en milieuomstandigheden aan onze eisen (blijven) voldoen. Al onze partners zijn aangesloten bij Amfori BSCI, hebben een SA8000 certificering of hier wordt met ze aan gewerkt.

Om onze leveranciers goed te kunnen monitoren, zijn we zelf sinds 2019 ook lid van Amfori BSCI. We hebben hierdoor dieper en beter inzicht in de keten en kunnen gerichter aan de slag met eventuele knelpunten bij onze leveranciers. 

Om onze leveranciers goed te kunnen monitoren, zijn we zelf sinds 2019 ook lid van Amfori BSCI. We hebben hierdoor dieper en beter inzicht in de keten en kunnen gerichter aan de slag met eventuele knelpunten bij onze leveranciers. Daarnaast hebben wij de Transparency pledge ondertekend, waarmee we ervoor kiezen transparant te zijn over onze productielocaties. Dit doen we omdat we onze verantwoordelijkheid willen nemen in de keten, het biedt ons een extra paar ogen die ons helpen bij het identificeren van mogelijke risico’s bij onze productielocaties en het stelt ons in staat gemakkelijker samen te werken met merken en retailers die op dezelfde locatie inkopen. Samen kunnen we de impact vergroten en dat is belangrijk om risico’s bij de leveranciers aan te pakken.  

De volledige lijst van onze productielocaties vind je hier. 

Goede relaties met leveranciers! Goede relaties met leveranciers!

Ontdek nog veel meer

Copyright © 2021 ESSENZA HOME