Schrijven over dankbaarheidSchrijven over dankbaarheid
De dagen zijn kort en donker en het weer zit vaak ook niet echt mee. Januari en februari worden vaak als deprimerende maanden ervaren, zeker na de gezelligheid van de feestdagen. Het is bewezen dat het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek je helpt om je op te vrolijken. Hoe je dit doet, lees je hier!

Wat is een dankbaarheidsdagboek?

Een dankbaarheidsdagboek is een dagboek waarin je je focust op waar je dankbaar voor bent. Op deze manier richt je je aandacht op de mooie dingen die de dagen je brengen - zelfs op dagen dat niets lijkt mee te zitten! 

Waarom helpt het om een dankbaarheidsdagboek bij te houden?

Ons brein onthoudt negatieve dingen veel sterker dan positieve. Vanuit evolutionair oogpunt is deze eigenschap ook logisch, omdat dat het voor onze voorouders veel gemakkelijker maakte om te onthouden waar er gevaar dreigde. Zelfs vandaag de dag helpt deze eigenschap ons om gevaren te identificeren.

Helaas strekt deze eigenschap zich niet alleen uit tot eventuele levensbedreigende situaties, maar ook in het 'gewone' dagelijkse leven. Zo kunnen we ons de hele dag teneergeslagen voelen door een onvriendelijke buschauffeur of door een collega die een slechte nacht achter de rug heeft.

Deze twee ervaringen komen in het centrum van onze waarneming terecht en laten ons vele mooie ervaringen van een dag vergeten. Misschien heb je onderweg naar werk iets moois gezien, kort voordat je de onvriendelijke buschauffeur ontmoette of kreeg je voorrang van een aardige chauffeur. En zelfs als je collega in een slecht humeur was, heb je misschien wel een leuk gesprek met een andere collega gehad.

Het doel van een dankbaarheidsdagboek is om te focussen op de vele andere mooie ervaringen en successen van de dag. Op deze manier ben je de negatieve ervaringen van een dag snel vergeten.

 

Waarom helpt het om een dankbaarheidsdagboek bij te houden?Waarom helpt het om een dankbaarheidsdagboek bij te houden?

Hoe schrijf je over dankbaarheid?

Simpele vragen en suggesties helpen je om specifiek over dankbaarheid te schrijven. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende eenvoudige vraag: "Waar ben ik vandaag dankbaar voor?".

Probeer je antwoord zo gedetailleerd mogelijk te maken. Schrijf dus niet op: "Voor het leuke gesprek met mijn collega", maar probeer het wat gedetailleerder te beschrijven. "Ik ben dankbaar dat ik met toffe collega's als (X) werk, want we zitten echt altijd op een lijn! Ik voelde me heel goed na het gesprek van vandaag, omdat ze me begreep en me aan het lachen kon maken."

Neem de tijd om er een gewoonte van te maken om elke avond te schrijven waar je dankbaar voor bent. Na korte tijd zul je merken dat je je niet zo snel meer laat meeslepen door slechte ervaringen. Bovendien, hoe gedetailleerder je schrijft, hoe leuker het is om dit dagboek na een tijdje te lezen.

Suggesties:

Ben je nog op zoek naar inspirerende vragen voor je dankbaarheidsdagboek? Met deze vragen kun je direct aan de slag:

1.     Voor welke drie dingen ben je dankbaar vandaag en waarom?
2.     Waar ben je trots op? (Dat mag ook iets heel kleins zijn!)
3.     Voor welke persoon in je leven ben je dankbaar en waarom?
4.     Waar kijk je naar uit?
5.     Wat inspireert jou?
6.     Wat ging er vandaag beter dan gisteren?
7.     Welke drie dingen maken jou blij?