ESSENZA Minte Yellow straw Dekbedovertrekset 240 x 220 cmESSENZA Minte Yellow straw Dekbedovertrekset 240 x 220 cm

Als je een nieuw dekbedovertrek hebt gekocht, wil je deze natuurlijk zo lang mogelijk mooi én zacht houden. Hoe je daarvoor zorgt? We zetten de 10 belangrijkste was- en onderhoudstips voor je op een rijtje zodat je jarenlang van je dekbedovertrek kunt genieten.

Lekker slapen

Onze missie is om iederéen lekker te laten slapen. Niet alleen jou, met behulp van dit heerlijk zachte beddengoed, maar ook de mensen die in onze productieketen werken. Echt lekker slapen kan alleen als we produceren op een duurzame manier met oog voor mens en milieu. Wij werken daarom hard aan een eerlijke en duurzame toekomst. Om die reden hebben we een aantal tips voor je verzameld die je kunnen helpen om zo lang mogelijk van je dekbed genieten. 

1| Even wassen voor gebruik

Niets is zo fijn als de geur van frisgewassen lakens op je bed. Was je nieuwe dekbedovertrekset daarom eerst even voordat je hem gebruikt – bij voorkeur op 40 of 60 graden, afhankelijk van het de was instructies op het label. Hij wordt dan zachter én kan beter vocht opnemen.

2| Sorteer je wasgoed

Sorteer je wasgoed altijd zo veel mogelijk op kleur en wasvoorschrift. Zo weet je zeker dat je beddengoed de juiste behandeling krijgt in de machine en dat je er optimaal van kunt genieten. Was donkere en bonte kleuren apart.

3| Was binnenstebuiten

Was je dekbedovertrek en kussensloop altijd binnenstebuiten. Zo blijft de kleur van je beddengoed beter beschermd en voorkom je dat de kleuren vaal worden.

4| Laad de wasmachine niet te vol

Doe niet meer dan twee éénpersoonsdekbedovertrekken en niet meer dan één lits-jumeaux of tweepersoonsdekbedovertrek met bijbehorende slopen tegelijkertijd in de wasmachine. Als de wasmachine te vol zit, wordt je beddengoed niet goed schoon en kan de stof gaan pillen doordat hij te veel tegen elkaar schuurt.

5| Kies het juiste wasprogramma

Kijk voor het juiste wasprogramma op het waslabel van je dekbedovertrek. Meestal wordt een kreukherstellend of fijn wasprogramma aangeraden. Was nooit hoger dan de aangegeven temperatuur op het waslabel, maar lager mag wel. Wassen op lagere temperaturen zorgt ervoor dat het beddengoed langer meegaat en het bespaart bovendien energie.

ESSENZA Juliette Almost black Dekbedovertrekset 240 x 220 cmESSENZA Juliette Almost black Dekbedovertrekset 240 x 220 cm

6| Voorkom wrijving

Probeer dekbedovertrekken en hoeslakens zo min mogelijk samen te wassen met schurende materialen zoals spijkerstof of handdoeken. Zo voorkom je dat de stof door wrijving met grovere materialen gaat pillen. Pas ook op met het tegelijkertijd wassen van je beddengoed en broeken met ritsen of andere scherpe onderdelen.

7| Gebruik niet te veel wasmiddel

Kijk voor de juiste dosering op de verpakking van het wasmiddel. Was je met een uitgestelde start en doe je het wasmiddel in een wasbol? Zet de wasbol dan goed rechtop zodat het wasmiddel er tijdens wachttijd niet uit kan lopen.

8| Droog bij voorkeur in de lucht

Haal je dekbedovertrek na het wassen direct uit de wasmachine voor een ultieme frisse geur. Hangend drogen geeft het mooiste resultaat, met de minste kreukels. Hang je het beddengoed buiten in de zon te drogen? Draai het dan binnenstebuiten zodat de kleuren niet verbleken door de zon. En het mooie is, je bespaart ook nog eens energie. Beter voor jou, en voor het milieu.

9| Wees voorzichtig met de droger

Wil je je dekbedovertrek toch in de droger doen? Stel hem dan in op een lage temperatuur en een kort programma, zoals kast- of strijkdroog en check ook even het waslabel van je dekbedovertrek. Zeker bij jersey dekbedovertrekken en hoeslakens is voorzichtigheid geboden: droog je te heet of te snel, dan kan de stof gaan krimpen of pillen.

10| Een tweede leven

Van ons dekbedovertrek kun je heel lang genieten, misschien gebruik je hem zelfs wel een leven lang. Maar mocht je het niet meer gebruiken, denk er dan aan om het een tweede leven te geven. Bijvoorbeeld door:

- Er iets nieuws van te maken
- Er een ander blij mee te maken
- Het te recyclen via een lokaal inzamelpunt
- Het te doneren aan een school of goed doel