ESSENZA Fleur Wit Dekbedovertrekset 240 x 220 cmESSENZA Fleur Wit Dekbedovertrekset 240 x 220 cm

Als je een nieuw dekbedovertrek hebt gekocht, wil je deze natuurlijk zo lang mogelijk mooi én zacht houden. Hoe je daarvoor zorgt? We zetten de 9 belangrijkste was- en onderhoudstips voor je op een rijtje zodat je jarenlang van je dekbedovertrek kunt genieten.

1| Even wassen voor gebruik

Was nieuw beddengoed altijd eerst even voor gebruik – bij voorkeur op 60 graden. Je nieuwe dekbedovertrek wordt dan zachter én kan beter vocht opnemen. En bovendien is niets zo fijn als de geur van fris gewassen lakens op je bed.

2| Sorteer je wasgoed

Sorteer je wasgoed altijd zo veel mogelijk op kleur en wasvoorschrift. Zo weet je zeker dat je beddengoed de juiste behandeling krijgt in de machine en dat je er optimaal van kunt genieten. Was donkere en bonte kleuren apart.

3| Was binnenstebuiten

Was je dekbedovertrek en kussensloop altijd binnenstebuiten. Zo blijft de kleur van je beddengoed beter beschermd en voorkom je dat de kleuren vaal worden.

4| Laad de wasmachine niet te vol

Doe niet meer dan twee éénpersoonsdekbedovertrekken en niet meer dan één lits-jumeaux of tweepersoonsdekbedovertrek met bijbehorende slopen tegelijkertijd in de wasmachine. Je hoeslaken en dekbedovertrek kun je prima samen wassen, maar als de wasmachine te vol zit dan wordt je beddengoed niet goed schoon en kan de stof gaan pillen doordat hij teveel tegen elkaar schuurt.

5| Kies het juiste wasprogramma

Op het waslabel van je dekbedovertrek zie je op hoeveel graden je je dekbedovertrek moet wassen en op welke stand. Meestal wordt een kreukherstellend of fijn wasprogramma aangeraden. Was nooit hoger dan de aangegeven temperatuur op het waslabel, maar lager mag wel. Wassen op lagere temperaturen zorgt ervoor dat het beddengoed langer meegaat en het bespaart bovendien energie.

6| Voorkom wrijving

Probeer dekbedovertrekken en hoeslakens (met name van jersey stof) zo min mogelijk samen te wassen met schurende materialen zoals spijkerstof of handdoeken. Zo voorkom je dat de stof door wrijving met grovere materialen gaat pillen. Pas ook op met het tegelijkertijd wassen van je beddengoed en broeken met ritsen of andere scherpe onderdelen. 

7| Gebruik niet te veel wasmiddel

Kijk voor de juiste dosering op de verpakking van het wasmiddel. Was je met een uitgestelde start en doe je het wasmiddel in een wasbol? Zet de wasbol dan goed rechtop zodat het wasmiddel er tijdens wachttijd niet uit kan lopen.

8| Droog bij voorkeur in de lucht

Haal je dekbedovertrek na het wassen direct uit de wasmachine voor een ultieme frisse geur. Hangend drogen geeft het mooiste resultaat, met de minste kreukels. Hang je het beddengoed buiten in de zon te drogen? Draai het dan binnenstebuiten zodat de kleuren niet verbleken door de zon.

9| Wees voorzichtig met de droger

Wil je je beddengoed toch in de droger doen? Stel hem dan in op een lage temperatuur en een kort programma, zoals kast- of strijkdroog en check ook even het waslabel van je dekbedovertrek. Zeker bij jersey dekbedovertrekken en hoeslakens is voorzichtigheid geboden: droog je te heet of te snel, dan kan de stof gaan krimpen of pillen.