Geef je oude lakens een nieuw levenGeef je oude lakens een nieuw leven
Heb je nog oude lakens in de kast liggen waar je niets mee doet? Geef ze een nieuw leven en maak er hippe mondmaskers of een handig boodschappentasje van! Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dat doet. Easy does it.

Maak je eigen mondmasker (duur: 1,5 - 2 uur)

Benodigdheden voor 1 mondmasker:
- een lap stof van ca. 35 x 60 cm (bijv. van een oud kussensloop), liefst in 2 verschillende kleuren of prints zodat je de binnen- en buitenkant kunt herkennen

- stofschaar
- naaigaren
- naaimachine
- spelden
- stift
- elastiek (ca. 22 cm)
- evt. strijkbout

Stap 1. Print het gewenste patroon (man, vrouw of kind) op ware grootte uit en knip het patroon uit. 

Geef je oude lakens een nieuw levenGeef je oude lakens een nieuw leven

Stap 2. Vouw de stof dubbel en strijk de vouwrand plat zodat het goed blijft liggen of zet vast met spelden. Leg het patroon op de stof, teken over en knip uit. Doordat de stof is dubbelgevouwen, heb je nu direct beide kanten van het masker uitgeknipt (links en rechts). Herhaal deze stap 3 keer zodat je 3 lagen krijgt voor het masker. Dit is nodig voor een goede filtering.

Stap 3. Leg de linker- en rechterhelft van iedere laag met de goede kant van de stof op elkaar. Naai de rand die het midden van het masker wordt ongeveer 8 mm vanaf de rand vast met de naaimachine. Vouw de 8 mm flapjes open zoals je op de foto hier linksonder ziet (strijk evt. met de strijkbout een keer eroverheen) en naai deze nog een keer netjes vast. Herhaal dit voor alle drie de lagen van het masker.

Geef je oude lakens een nieuw levenGeef je oude lakens een nieuw leven

Stap 4. Leg de drie lagen op elkaar met de goede kanten naar binnen. Voor de middelste laag maakt het niet uit hoe je hem neerlegt, omdat je deze niet meer zult zien. Speld de lagen vast aan elkaar en naai met de naaimachine zo'n 6 mm vanaf de zijkant de randen dicht. Houd aan één zijkant een opening van ca. 3,5 cm vrij.

Stap 5. Draai het masker daarna binnenstebuiten via de opening. Vouw de randjes bij de opening een klein stukje naar binnen. Stik de randen van het masker rondom nog een keer netjes vast, inclusief de opening. 

Stap 6. Knip het elastiek in tweeën. Sla de zijkanten van het masker ca. 1,5 cm naar binnen om en leg de elastieken ertussen. Naai de tunneltjes dicht. Leg een knoopje in de elastieken en duw het knoopje vervolgens in de tunnel zodat je deze niet meer ziet.

Et voilà: je DIY mondmasker is klaar!

Belangrijk!

Dit is geen medisch mondmasker. Gebruik het niet om in de buurt van een besmette persoon te komen of een besmette persoon te verzorgen. Gebruik het vooral om te voorkomen dat je zelf anderen besmet. Was het mondmasker minstens één keer per dag op minimaal 60°C, nog beter is op 90°C.

Geef je oude lakens een nieuw levenGeef je oude lakens een nieuw leven

Maak een boodschappentasje (duur: 1,5 - 2 uur)

Benodigdheden voor 1 tas:
- 1 lap stof van 70 x 44 cm (bijv. van een oud kussensloop)  

- 1 reep stof van 70 x 12 cm (voor de hengsels)
- stofschaar
- naaigaren  
- naaimachine
- spelden
- strijkbout

Recycle tips:
- oude lakens, kleding, gordijnen of tafelkleden

- gebruik verschillende stukken stof voor de voor- en achterkant voor een leuk contrast

Stap 1. Vouw de grote lap stof in de lengte dubbel met de goede kanten van de stof op elkaar. Speld de lange open zijde en één korte zijde (wat de onderkant wordt) vast en naai met de naaimachine deze randen dicht, op ca. 8 mm van de rand.

Stap 2. Nu gaan we aan de bovenkant van de tas een zoom maken. Houd de tas binnenstebuiten. Vouw de stof aan de bovenkant van de tas ca. 1 cm om naar buiten toe en strijk plat. Vouw de stof nogmaals om, houd nu ongeveer 2 cm aan voor een mooie brede zoom. Strijk nog eens plat en naai de zoom vast, helemaal rondom.

Stap 3. Tijd voor de hengsels. Knip de lange reep stof in de breedte in tweeën zodat je 2 repen krijgt van 70 x 6 cm. Leg de stukken stof met de goede kant naar beneden op de strijkplank en strijk de smalle zijkanten 1 cm naar binnen toe. 

Stap 4. Strijk vervolgens de stof dubbel in de lengte. Vouw de stof weer open en klap allebei de lange zijkanten 1 cm naar binnen toe. Vouw de stof weer dicht, zodat je nu 4 lagen stof op elkaar hebt liggen (zorg ervoor dat de smalle zijkanten nog steeds naar binnen gevouwen zijn) en strijk nogmaals goed plat. Naai met de naaimachine over allebei de lange zijkanten heen, op een paar mm van de rand af. En klaar zijn je hengsels!

Stap 5. Nu gaan we de hengsels vastmaken aan de tas. Houd de tas nog steeds binnenstebuiten. Leg de uiteinden van de hengsels op de zoom van de tas, op ca. 9 cm afstand van de zijkanten. Naai ze vast door eerst een vierkantje te stikken en vervolgens een kruis te stikken in het vierkantje. Doe dit bij alle vier de uiteinden van de hengsels, draai hem om en klaar is je tas!

Geef je oude lakens een nieuw levenGeef je oude lakens een nieuw leven