ESSENZA for MauritshuisESSENZA for Mauritshuis

De ESSENZA for Mauritshuis collectie is hier! In samenwerking met het Mauritshuis ontwierpen we een aantal home & living producten – zoals beddengoed, vloerkleden, kussens en homewear – waarin zes schilderijen uit het Haagse museum zijn verwerkt. Dit zijn de verhalen achter de prints.

Meisje met de parel - Johannes Vermeer, c. 1665

Meisje met de parel - Johannes Vermeer, c. 1665Meisje met de parel - Johannes Vermeer, c. 1665

Het Meisje met de parel is het beroemdste schilderij van Vermeer. Wie kent haar niet? Dit schilderij is geen portret, zoals veel mensen denken, maar een tronie: een fantasiegezicht. In dit geval een meisje met kleding die is geïnspireerd op wat men in de Nederlanden in die tijd als Oosters zag en een onwaarschijnlijk grote parel in haar oor. Vermeer was de meester van het licht. Dat kun je bij dit schilderij zien aan het zachte licht in het meisjesgezicht, de glans op haar vochtige lippen en aan de glinsterende parel natuurlijk. Voor deze limited edition samenwerking goten wij deze stijlvolle klassieker in een glamorous jasje.

Wij vinden eigenlijk alles met deze print een pareltje; wat is jouw favoriet?

 


Bloemstilleven - Jan van Huysum, 1682 - 1749

Bloemstilleven - Jan van Huysum, 1682 - 1749Bloemstilleven - Jan van Huysum, 1682 - 1749

Wij waren op slag verliefd bij het zien van het bloemstilleven van van Huysum! Schijnbaar achteloos liggen wat bloemen op de hoek van een marmeren tafelblad. De blikvanger is een grote roos met tere blaadjes. Op de bloemen strijken twee vlinders neer. Van Huysums stillevens waren zeer geliefd – hij was een van de bestbetaalde schilders van zijn tijd.

Meer zien van deze fleurige print?

 


Bloemen in een glazen fles - Jacob de Gheyn II, 1565 - 1629

Bloemen in een glazen fles - Jacob de Gheyn II, 1565 - 1629Bloemen in een glazen fles - Jacob de Gheyn II, 1565 - 1629

De Haagse schilder Jacob de Gheyn heeft geen bestaand boeket nageschilderd; deze bloemen bloeien op verschillende momenten in het jaar. Het ging hem erom de mooiste bloemen te ‘portretteren’. Daarom plaatste hij de ze allemaal goed zichtbaar aan de voorkant van het boeket. Wij vonden deze print al heel erg ESSENZA, daar hoefden we bijna niks meer aan te doen. We gaven ‘m alleen een stoerder karakter door de bloemen van het schilderij te combineren met bruine ruiten.

Benieuwd?

 


Rivierlandschap gezien door bomen - Cornelis Vroom, c. 1638

Rivierlandschap gezien door bomen - Cornelis Vroom, c. 1638Rivierlandschap gezien door bomen - Cornelis Vroom, c. 1638

Een sereen plaatje waar je naar blijft kijken. Vanaf een helling kijken we uit over een weids rivierlandschap. Iets naar beneden lopen een paar jagers, op de voorgrond scharrelt hun hond. Vroom creëerde een ongelofelijke diepte in het landschap door vooral ijle tonen groen en blauw te gebruiken, die naar achteren toe steeds koeler en minder verzadigd worden. De donkere silhouetten van de bomen op de voorgrond versterken die suggestie. Wij vonden dit schilderij zo mooi dat we ‘m een ESSENZA sausje gaven door de combinatie te maken met verstilde bloemen uit verschillende werken van het Mauritshuis. Dat maakt dat deze print een plaatje van toen is, gegoten in een jasje van nu.

Shoppen?

 


Narcissen, maagdenpalm en viooltjes in een kan - Ludger tom Ring de Jonge, c. 1562

Narcissen, maagdenpalm en viooltjes in een kan - Ludger tom Ring de Jonge, c. 1562Narcissen, maagdenpalm en viooltjes in een kan - Ludger tom Ring de Jonge, c. 1562

Een bijzonder boeketje, geschilderd in de 16de eeuw toen bloemen nog nauwelijks geschilderd werden. In een hoge schenkkan staat een bosje boemen met narcissen, viooltjes en maagdenpalm. Oorspronkelijk was de maagdenpalm blauwpaars van kleur, maar het blauwe pigment verloor in de loop der eeuwen zijn kleur. Daardoor zien we nu de oranje bruine onderlaag. Verfijnd, elegant, klassiek. Dit is nu wat je noemt een meesterwerk.

Wil jij deze schitterende print ook in huis halen?

 


Bloemencartouche met Mariabeeld - Daniel Seghers, Thomas Willeboirts Bosschaert, 1645

Bloemencartouche met Mariabeeld - Daniel Seghers, Thomas Willeboirts Bosschaert, 1645Bloemencartouche met Mariabeeld - Daniel Seghers, Thomas Willeboirts Bosschaert, 1645

Dit grote schilderij was een geschenk aan stadhouder Frederik Hendrik, prins van Oranje, en diens vrouw Amalia van Solms – vandaar de oranjebloesem en oranjeappeltjes. Het schilderij kreeg een bestemming in Huis ten Bosch, het paleis waar nu onze koning en koningin wonen. De Antwerpse schilder Daniël Seghers schilderde hier de bloemen en de stenen omlijsting. Het Mariabeeldje liet hij over aan zijn collega Thomas Willeboirts Bosschaert.


Voor deze print kozen we ervoor om de bloemen uit het schilderij als een slinger op een marmeren ondergrond te draperen. De inspiratie van de marmerlook komt ook uit het werk van Seghers. Sjieker dan dit vind je het niet!

Een magisch mooi meesterwerk: