ESSENZA Phaea Woodrose Dekbedovertrekset 140 x 220 cmESSENZA Phaea Woodrose Dekbedovertrekset 140 x 220 cm

Voor de ‘Gallery of Nature’ collectie van ESSENZA werken we voor het eerst samen met de Finse kunstenares Kreetta Järvenpää. Kreetta specialiseert zich in het creëren van bloemkunst en bloemfotografie, wat resulteert in tijdloze bloemfantasieën die zijn geïnspireerd door de Oude Meesters.

ESSENZA Ficaria Greenish Dekbedovertrekset 140 x 220 cmESSENZA Ficaria Greenish Dekbedovertrekset 140 x 220 cm

A floral fantasy

Als de dochter van een bloemen en planten liefhebber beloofde Kreetta zichzelf nooit kamerplanten of een tuin te zullen hebben, te veel werk vond ze. Het plotselinge overlijden van haar moeder in 2016 zorgde echter voor een duidelijke nieuwe richting in haar leven. De bloem werd vanaf dit moment juist haar onderwerp en zorgde voor een heel persoonlijke connectie in haar werk. ‘Bloemen zijn mijn materiaal; ze zijn expressief en gevormd door de tijd. Alles moet perfect zijn voordat de uiteindelijke foto wordt genomen en ik wil dat mijn fotografie er helemaal niet uitziet als een foto. Ik creëer een ontsnapping uit de werkelijkheid met mijn camera. A floral fantasy’ – Kreetta Järvenpää.

ESSENZA Phaea Woodrose Dekbedovertrekset 140 x 220 cmESSENZA Phaea Woodrose Dekbedovertrekset 140 x 220 cm
ESSENZA Ficaria Greenish Kussensloop 60 x 70 cmESSENZA Ficaria Greenish Kussensloop 60 x 70 cm
ESSENZA Ficaria Greenish Dekbedovertrekset 140 x 220 cmESSENZA Ficaria Greenish Dekbedovertrekset 140 x 220 cm

De eeuwige schoonheid van bloemstillevens

De werken van Kreetta laten zich kenmerken door een donkere, zwarte achtergrond en subtiele lichtinval die de bloemstukken prachtig naar voren brengen. Het zorgt voor een zekere dramatiek die als het ware ingang biedt tot een fantasie. ‘Realiteit en tijd hebben voor mij geen betekenis. Ik vind mijn meditatieve ruimte in de schoonheid van veranderende en uitbloeiende bloemen, en in mijn werken blijven ze eeuwig bestaan'. vertelt Kreetta. Haar stijl laat zich inspireren door 17e eeuwse kunst, met name door het werk van de Hollandse barok schilderes Rachel Ruysch die werd geroemd om haar bloemstillevens. ‘Ik hou ervan om te werken met bloemen in full bloom, of wanneer ze juist aan het uitbloeien zijn. Wanneer een bloem, zoals een tulp, helemaal open is zie je echt haar gezicht’ legt Kreetta uit.

Het creëren van de juiste foto kan daarom soms tot wel 3 dagen duren. Elke bloem heeft een andere levenscyclus, wat betekent dat ze op verschillende manieren bewaard moeten worden om vervolgens samen gefotografeerd te kunnen worden. Kreetta probeert zoveel mogelijk het ecologische proces te volgen en maakt daarom ook vooral gebruik van lokale, duurzaam geteelde bloemen die op dat moment in bloei zijn: ‘Een bloem is op een bepaald moment perfect, en soms is het al in uitbloeiende staat. Accepteren dat er altijd beweging is, maakt dat een bloem op elk moment perfect is'.


ESSENZA Ficaria Greenish Dekbedovertrekset 140 x 220 cmESSENZA Ficaria Greenish Dekbedovertrekset 140 x 220 cm

 

Phaea en Ficaria


Voor de Gallery of Nature collectie van ESSENZA hebben we twee bloemstillevens gekozen uit het vrije werk van Kreetta, waarin ze experimenteert met gekleurde achtergronden. Deze werken laten prachtig het fris bloeiende voorjaar en de late zomerbloei uitbeelden en sluiten daarmee perfect aan bij deze door de natuur geïnspireerde collectie. Kreetta over de samenwerking met ESSENZA: ‘Waar mijn oog op viel toen ik het merk ESSENZA ontdekte, was een bloemendessin met een warme, gebrande gele achtergrond. Ik hou van de knusse stijl van het merk. Het is geweldig om te zien hoe mijn werk tot leven komt in een compleet andere setting.'

Phaea toont een seizoensbloemenarrangement in de nazomer. De keuze van de bloemen geeft duidelijk het specifieke seizoen weer, en toont een duurzame selectie van 'slow grown' bloemen uit Finland die op dat specifieke moment bloeien. Het werk showt prachtige oranje tinten, die het gevoel van een warme, late zomerdag weerspiegelen. Tijdens dit seizoen kleurt de Finse lucht regelmatig roze, waardoor dit een goed passende achtergrondkleur is voor Phaea. Draai het dekbedovertrek om het beeld in evenwicht te brengen met een rustgevende, effen kant in dezelfde kleur.

Ficaria is gemaakt in de lente, wat te zien is aan de keuze van gele en oranje tuinbloemen zoals een narcis in volle bloei. Er zijn ook andere tere bloemen te zien, zoals klokvormige hangende frittalaria's en het subtiele, speelse accent van felblauwe vergeet-me-nietjes. Al deze bloemen groeien ook in Kreetta's eigen tuin, waardoor dit beeld een heel persoonlijke indruk achterlaat. Meestal maakt Kreetta foto's van volumineuze bloemstukken, in tegenstelling tot dit luchtige tafereel, waardoor het frisse, zonnige lentegevoel nog sterker naar voren komt. Draai het dekbedovertrek om om de foto in balans te brengen met een rustgevende, effen kant in dezelfde kleur.