Hoe onze print een chef-kok inspireerde tot een bijzonder gerechtHoe onze print een chef-kok inspireerde tot een bijzonder gerecht
Net als ESSENZA is chef-kok Tommy Janssen van restaurant Bentinck in Amerongen geïnspireerd door bloemen. Wij vroegen hem daarom iets unieks: kun je een gerecht maken op basis van een van onze prints? Hij zei ja en het resultaat is verbluffend.

Creativiteit in het koksvak

Het is tien uur ’s ochtends als het koksteam van Tommy Janssen het prachtige voormalige koetshuis, nu restaurant Bentinck, van Kasteel Amerongen komt binnendruppelen. Een magische plek, in een groene oase. ‘Mijn familie’ noemt Tommy ze, de mensen met wie hij samen de prachtigste lunches en diners voor zijn gasten creëert.

Hoe onze print een chef-kok inspireerde tot een bijzonder gerechtHoe onze print een chef-kok inspireerde tot een bijzonder gerecht
Hoe onze print een chef-kok inspireerde tot een bijzonder gerechtHoe onze print een chef-kok inspireerde tot een bijzonder gerecht
Hoe onze print een chef-kok inspireerde tot een bijzonder gerechtHoe onze print een chef-kok inspireerde tot een bijzonder gerecht


Op zijn 15e maakte Tommy zelf de keuze om het koksvak in te gaan. Een goede keuze: hij is topkok geworden. ‘Het is een prachtig vak om je creativiteit in te kunnen uiten, maar ook om je eigen persoonlijke smaak te kunnen ontwikkelen. En natuurlijk altijd met “mijn familie” om me heen, mijn koks, mijn jongens. Ik kan mijn visie overdragen aan hen en samen uiten we het aan de gasten. Dat is prachtig.’

Creativiteit in het koksvak

Wij vroegen Tommy om een gerecht te maken op basis van één van onze prints. Het is een magical marriage geworden tussen 2 totaal verschillende soorten design: food & print. De overeenkomst is de liefde voor creativiteit en bloemen. Én voor inspiratie: iets moois als uitgangspunt nemen en van daaruit een uniek verhaal creëren.

Hoe kwam Tommy tot zijn prachtige gerecht? ‘In de Fleur print van ESSENZA zie je allerlei bloemen en kleuren. Dat leeft. Dan moet ik direct denken aan de lente, de jonge kruiden en bloemen die weer hun kopje boven de grond steken.’ Tommy heeft op de buitenplaats een eigen moestuin, waar hij niet alleen veel groenten maar ook veel inspiratie uit haalt. ‘Mijn gerechten moeten ook leven, dat creëert voor mij mooie smaken.’

Creativiteit in het koksvakCreativiteit in het koksvak


“Met groenten kun je je creativiteit tonen.”

 

Met de Fleur print als uitgangspunt heeft Tommy een bijzonder vegetarisch gerecht gemaakt, gebaseerd op groenten en op het voorjaar. Met veel precisie legt hij de ingrediënten een voor een op het bord. Like art! Tommy: ‘Met een kleine Aziatische twist, een hoop jonge groenten, frisse kruiden. Heerlijk.

Met groenten kun je je creativiteit tonen.’ Net als in een print gaat het niet alleen om de losse elementen, maar ook om de samenhang en de totaalpresentatie. Tommy: ‘Alle ingrediënten moeten zo liggen dat je denkt: wow, hier is zo veel aandacht aan geschonken. Dat geeft mij ontzettend veel voldoening, als ik een gerecht zó kan neerzetten. Dat geeft een bepaalde trots, een bepaalde kick. Dat is prachtig.’

En dit is het verbluffende resultaat:

En dit is het verbluffende resultaat:En dit is het verbluffende resultaat: